شیشه های صنعتی
نخستین شیشه ای که در طبیعت مشاهده شد در منطقه های آتشفشانی دیده شده که دارای ناخالصی هایی بود و رنگی به نظر می رسید. در قرن 20 میلادی شیشه به صورت لایه لایه ای و آجری به بازار آمد که کاربرد شیشه در صنعت ساختمان سازی را افزایش داد. شیشه از موادی چون آهک ، کربنات سدیم و سیلیس تشکیل شده است . شیشه ها معمولا ترد و در برابر نور شفاف هستند و می توانند به یک ماده مذاب خمیری شکل تبدیل شوند، اما مهمترین خاصیت شیشه که آن را مورد استفاده در صنعت ساختمان کرده است ، خاصیت شفاف بودن آنها است.
شیشه به شکلهای مختلف لوازم آشپزخانه ، لوازم تزیینی ، ظروف آزمایشگاهی ، آیینه سازی و معماری ساختمانها مورد استفاده قرار می گیرد. شیشه به دلیل زیبایی و تنوعی که دارا می باشد در معماری های داخلی و خارجی ساختمانها استفاده می گردد.
از جمله کاربردهای شیشه در ساختمانها:
- استفاده از شیشه در کف ساختمانها
- استفاده از شیشه در سقف ساختمانها
- استفاده از شیشه بعنوان پله ( پله های شیشه ای )
- استفاده از شیشه بعنوان دیوارهای تزیینی یا پارتیشن های شیشه ای
- استفاده از شیشه بعنوان درب های شیشه ای
- استفاده شیشه های طرح دار به عنوان دکور
- استفاده از شیشه در نمای ساختمانها که به صورت پنجره و یا تماما شیشه است
اکنون می توان در خصوص انواع شیشه های مورد استفاده در ساختمان مطالبی را بیان کرد .در انتخاب نوع شیشه ساختمانی باید به مواردی چون عایق صوتی و حرارتی ، زیبایی بصری ، استحکام ، وزن ، امنیت و قیمت را مد نظر قرار داد. در این خصوص به تقسیم بندی زیر می پردازیم :
-
شیشه ساده یا فلوت یا تخت
این نوع شیشه بدون خم و مسطح می باشد و کاربرد بیشتری در پنجره ها دارد و دارای ضخامت های متفاوت از 4 میلی متر تا 20 میلی متر مورد استفاده قرار می گیرد که ضخامت 4 تا 8 میلی متر پرکاربردترین آنها در پنجره ها می باشد.
-
شیشه های رنگی
این نوع شیشه با اضافه یا کم کردن مواد شیمیایی به شیشه ساده در آزمایشگاهها تولید می شود که به دلیل تنوع در رنگ کاربرد بیشتری در دکوراتیو کردن ، طراحی نماهای خاص ساختمانها و ویترین ها دارد. همچنین ضخامت آنها از 4 تا 10 میل می باشد و می توان آنها را بیشتر در نماهای تاریخی مشاهده کرد هر چند که مصرف آنها در ایران رو به افزایش است .
-
شیشه رفلکس یا آیینه ای
این نوع شیشه با اضافه کردن ماده ای به روی شیشه فلوت به وجود می آید که به آن خاصیت آیینه ای یا انعکاسی می دهد . همچنین سبب کاهش نور خورشید به داخل ساختمان می شوند و به دلیل این خاصیت حرارت و روشنایی نور را کاهش می دهند و تاثیر بسزایی در خنک نگه داشتن سیستم های تهویه مطبوع دارند.
-
شیشه سکوریت
این نوع شیشه ایمنی با انجام عملیاتهایی بر روی شیشه ساده تولید می شود که به آن خاصیت افزایش مقاومت در برابر ضربه و شوک های حرارتی می دهد و در صورت شکسته شدن به صورت ابعاد بسیار ریز و مکعب شکل تقسیم می شود که آسیب رسان کمتری است.
-
شیشه لمینیت
نوع دیگری از انواع شیشه های ایمنی ، شیشه لمینیت می باشد . این نوع شیشه ها تا 99% مانع عبور پرتوهای ماوراء بنفش هستند و به هنگام شکسته شدن به صورت عنکبوتی شکسته می شوند و قطعات شیشه فرو نمی ریزند همانند شیشه های اتومبیل
شیشه های ساختمانی را بر اساس کاربرد دیگری تقسیم بندی می کنند . این نوع تقسیم بندی بر اساس تعداد لایه های شیشه ای آنها می باشد. بر این اساس به انواع ذیل تقسیم می شود:
- تک جداره
- دو جداره
- سه جداره
تک جداره عایق حرارتی و صوتی مناسبی نمی باشد و در بازارهای ساختمانی امروز کمتر خریداری می شوند.
دو جداره از دو لایه ساده شیشه به موازات هم تشکیل شده است که ما بین آنها خلاء و یا گازی به نام آرگون پر شده است.
سه جداره ساختاری شبیه شیشه های دو جداره دارند با این تفاوت که از سه لایه شیشه ساده با دو عدد فاصله انداز تشکیل شده است و هر چقدر تعداد لایه های شیشه بیشتر شود ، عایق حرارتی و صوتی بهتری تولید می شود.